Informatie voor naasten
Een beroerte heeft een grote impact op alle leden van het gezin. Hier vind je informatie en handige links naar organisaties die hulp of informatie kunnen bieden op verschillende gebieden. lees meerInformatie voor naasten
Een beroerte heeft een grote impact op alle leden van het gezin. Het ziekenhuis is uiteraard verantwoordelijk voor de zorg voor degene die getroffen is door de beroerte. Buiten het ziekenhuis, is de gemeente verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van het gezin. Hier vind je informatie en handige links naar organisaties die hulp of informatie kunnen bieden op verschillende gebieden.
Op de website Naasten in Beeld vind je algemene informatie over alle aspecten waar je als partner of naaste mee te maken kunt krijgen wanneer je partner of naaste wordt getroffen door een beroerte.
-
Als je naaste onder behandeling is van een medisch specialist, kan hij of zij verwezen naar worden naar medisch maatschappelijk werk voor gespecialiseerde psychosociale begeleiding. Eventueel kan dit overgedragen worden naar een maatschappelijk werker van de gemeente of een medisch maatschappelijk werker van de overnemende instelling.
- Vanuit thuis is maatschappelijk werk via de gemeente te bereiken op Centrum voor Jeugd en Gezin
Er bestaan ambulante begeleiders die deskundig zijn in het begeleiden van mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten. Ze worden gefinancierd door de gemeente binnen de Wet maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je kan zelf contact met hen leggen. Zij begeleiden ook de financiering via de WMO.
- Niet Aangeboren Hersenletsel
- Mantelzorger, waar loop je tegenaan?
- Lezingen partnerdagen/congressen
- Loopt u vast als partner?
Naast professionals in NAH zijn er ook andere organisaties die ambulante begeleiding bieden. Kijk hiervoor in de zorgzoeker onder de rubriek NAH organisaties.
-
Bewindvoering (wettelijke vertegenwoordiging) kan nodig zijn wanneer de regie van een persoon tijdelijk, gedeeltelijk of permanent overgenomen moet worden als gevolg van een beroerte. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van financiƫn en het nemen van persoonlijke en/of medische besluiten. Familieleden moeten dit in samenspraak regelen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een medisch maatschappelijk werker kan dit proces binnen een ziekenhuis of een instelling begeleiden.
-
De kosten kunnen ongemerkt hoog oplopen als je partner of familielid in het ziekenhuis is opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan parkeer- of reiskosten. Het is niet vanzelfsprekend dat de zorgverzekering de kosten dekt.
Hier vind je extra hulp en informatie: -
Als je partner na een beroerte arbeidsongeschikt raakt, kan dit gevolgen hebben voor jullie gezamenlijke inkomen. Als partner kun je druk zijn met het regelen van papieren en afspraken omtrent inkomen.
Hieronder vind je een link met tips wanneer je hierover in gesprek moet met instanties:
Mantelzorgondersteuning
Je kunt bij verschillende instanties terecht voor ondersteuning bij het zorgen voor iemand die een beroerte heeft gehad.
lees meerMantelzorgondersteuning
Je kunt bij verschillende instanties terecht voor ondersteuning bij het zorgen voor iemand die een beroerte heeft gehad.
Recent is door Expertisecentrum Hersenletsel Limburg onderzoek gedaan naar zorgbehoeften na hersenletsel (alle leeftijden). Hier zijn onder andere tips verzameld van en voor partners van mensen met hersenletsel. Deze zijn te downloaden op onderstaande website: