Naasten Leven na een beroerte

Zorgnetwerk

Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn.

lees meer

Zorgnetwerk

Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn. Onderstaand overzicht staan de meeste zorgverleners vermeld en wat zij bieden, hoe je er terecht kunt komen en of deze vergoed worden. Op de zorgzoeker kun je deze per regio vinden.


 • Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor je leven. Het veranderde leven vraagt om aanpassingen van jou en je omgeving. De ambulant begeleider heeft aandacht voor deze veranderingen in de thuissituatie, zodat je in je vertrouwde omgeving kunt blijven functioneren. Een ambulant begeleider gaat het contact aan voor langere duur en ondersteunt je bijvoorbeeld in sociale contacten, bij planning van huishoudelijke en administratieve taken, geldzaken en contact met instanties. Ook kun je ondersteuning krijgen bij het zoeken naar passende werkactiviteiten of hobby’s. 

  Verwijzersinformatie: Je kunt via je huisarts, behandelend specialist of verpleegkundig specialist in contact komen met een organisatie bij jou in de buurt die ambulante begeleiding biedt. Je mag ook op eigen initiatief contact opnemen met een dergelijke organisatie. De gemeente gaat over de indicatiestelling. Dit gebeurt door middel van een ‘keukentafelgesprek’. Hiervoor kan mogelijk een wachttijd zijn.

  Vergoedingen: De vergoeding voor ambulante begeleiding verloopt via de gemeente.


Zorgzoeker

Vind hulpverleners bij jou in de buurt.

lees meer

Werk en studie

Informatie over de gevolgen van een beroerte voor je werk- of schoolsituatie.

lees meer

Werk en studie


 • Het grootste herstel van de gevolgen van een beroerte treedt op binnen 3-6  maanden. Tot ongeveer 2 jaar na de beroerte kan nog verder herstel optreden.
  Na 3 maanden afwezigheid van je werk neemt de kans op terugkeer in je (eigen) werk langzaam af.
  Als je na 3-6 maanden nog ernstige lichamelijke of mentale beperkingen hebt, is het belangrijk om met je behandelteam te overleggen over gerichte revalidatie.
  Daarbij is het ook van belang dat de revalidatie gericht is op het verbeteren van de vaardigheden die nodig zijn voor je eigen werk.

  Belangrijk

  • De Wet Poortwachter is van toepassing. lees meer op de website van het UWV.
  • Je werkgever heeft 2 jaar lang de verplichting om het loon door te betalen.
  • Je werkgever heeft 2 jaar lang de verplichting om zich in te spannen om je te laten re-integreren in passend werk. Voor jou geldt de verplichting om volop mee te werken.
  • Maak zo goed mogelijk gebruik van de mogelijkheden, 2 jaar lijkt lang, maar is toch ook snel om. Laat geen tijd verloren gaan.
  • Houd van begin af aan zoveel mogelijk contact met je werk.
  • Als je na 2 jaar nog niet volledig aan het werk bent, volgt een keuring voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) door UWV.


Hulpmiddelen

Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hier vind je een aantal handige websites

lees meer

Hulpmiddelen

Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hieronder staan enkele websites die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Ook kun je via de gemeente mogelijk in aanmerking komen voor aanschaf bij hulpmiddelen of ondersteuning hierbij. Dit gaat dan via het WMO-loket van je gemeente. Dit kan namelijk per gemeente verschillen.

 


Sport

Wil je na je beroerte (weer) gaan bewegen? Uniek Sporten is het sportloket voor alle vragen rondom sporten en bewegen met een beperking.

lees meer

Sport

Uniek Sporten is het sportloket voor alle vragen rondom sporten en bewegen met een beperking. Vraag je je af welke mogelijkheden er in de omgeving zijn om te sporten met een beperking? Wil je advies over het zoeken naar een maatje of bijvoorbeeld hulpmiddelen? Uniek Sporten helpt met het vinden van een geschikte sport- of beweegmogelijkheid. Je kunt zelf op zoek gaan in de sportzoeker, maar de coördinator aangepast sporten kan je ook voorzien persoonlijk advies.  

Verwijzersinformatie: Je kunt je op eigen initiatief aanmelden voor een sport naar keuze.

Vergoedingen: De kosten voor het beoefenen van een sport betaal je zelf. Hier zijn geen vergoedingen voor.


Levens­verzekering voor chronisch zieken

Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld na een beroerte, kun je veel problemen tegenkomen met het afsluiten van een levensverzekering voor het afsluiten van een hypotheek.

lees meer

Levens­verzekering voor chronisch zieken

Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld na een beroerte, kun je veel problemen tegenkomen met het afsluiten van een levensverzekering voor het afsluiten van een hypotheek, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Als chronisch zieke betaal je vaak meer premie dan een gezond iemand. Dit ligt aan de acceptatievoorwaarden van je verzekeraar.

Lees meer informatie hierover op:

Bespreek je situatie met je tussenpersoon. Mocht je hier niet uitkomen, dan is onderstaande organisatie gespecialiseerd in het bemiddelen bij het afsluiten van een levensverzekering bij chronisch zieken:

 


Kinderopvang met sociaal-medische indicatie

In sommige gevallen kun je na een beroerte in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang.

lees meer

Kinderopvang met sociaal-medische indicatie

Als mensen op jonge leeftijd een beroerte doormaken is er vaak sprake van een jong gezin. Door de gevolgen van een herseninfarct of -bloeding kan dit tot problemen leiden vanwege de beperkte belastbaarheid (vermoeidheid), prikkelgevoeligheid en problemen met dubbeltaken. Soms kan iemand niet meer werken na een beroerte en gaat de partner fulltime werken om financiële problemen te voorkomen.

Dit kan leiden tot problemen in de opvang van je kinderen. Je kunt dan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Dit is helaas niet bij iedereen bekend. Voor meer informatie kun je terecht bij je gemeente. Lees hier meer informatie: