Zorgnetwerk
Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn. lees meerZorgnetwerk
Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn. Onderstaand overzicht staan de meeste zorgverleners vermeld en wat zij bieden, hoe je er terecht kunt komen en of deze vergoed worden. Op de zorgzoeker kun je deze per regio vinden.
-
Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor je leven. Het veranderde leven vraagt om aanpassingen van jou en je omgeving. De ambulant begeleider heeft aandacht voor deze veranderingen in de thuissituatie, zodat je in je vertrouwde omgeving kunt blijven functioneren. Een ambulant begeleider gaat het contact aan voor langere duur en ondersteunt je bijvoorbeeld in sociale contacten, bij planning van huishoudelijke en administratieve taken, geldzaken en contact met instanties. Ook kun je ondersteuning krijgen bij het zoeken naar passende werkactiviteiten of hobby’s.
Verwijzersinformatie: Je kunt via je huisarts, behandelend specialist of verpleegkundig specialist in contact komen met een organisatie bij jou in de buurt die ambulante begeleiding biedt. Je mag ook op eigen initiatief contact opnemen met een dergelijke organisatie. De gemeente gaat over de indicatiestelling. Dit gebeurt door middel van een ‘keukentafelgesprek’. Hiervoor kan mogelijk een wachttijd zijn.
Vergoedingen: De vergoeding voor ambulante begeleiding verloopt via de gemeente. -
Bij arbeidsre-integratie bieden revalidatiespecialisten specifiek ondersteuning bij arbeidsre-integratie gekoppeld aan de revalidatiebehandeling. Zij doen praktijkgericht onderzoek naar je mogelijkheden en beperkingen op het gebied van werk. Het doel van het onderzoek is meer duidelijkheid te krijgen over je arbeids- en scholingsmogelijkheden.
Verwijzersinformatie: verwijzing vindt plaats door medisch en verpleegkundig specialisten, externe revalidatieartsen, werkgevers, bedrijfsartsen of arbeidsdeskundigen.
Vergoedingen: Arbeidsre-integratie gekoppeld aan revalidatiebehandeling valt binnen het basispakket en wordt daarom vergoed. -
Als je na het afronden van het revalidatietraject beter wilt leren omgaan met onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, dan biedt Hersenz daarvoor een landelijk behandelprogramma. Je volgt dit programma vanuit thuis. Hier zijn verschillende hulpverleners bij betrokken. Je ontvangt een combinatie van individuele en groepsbehandeling om te zorgen dat je persoonlijk en fysiek beter kunt gaan functioneren. Er wordt aandacht besteed aan het beter leren omgaan met de problemen bij het denken, het geheugen, concentratie- en aandachtsproblemen, tragere informatieverwerking, moeite met dubbeltaken en problemen met onthouden.
Het behandelprogramma van Hersenz wordt landelijk aangeboden in samenwerking met lokale zorginstanties.
Voor jongvolwassenen is er een speciaal programma.Verwijzing: Je kunt zelf de aanmelding doen voor het behandelprogramma van Hersenz via de website.
Vergoedingen: Als je een indicatie hebt voor het behandeltraject dan wordt dit vergoed via de Wet langdurige zorg (WLZ) en vanaf 2021 waarschijnlijk via het basispakket van de zorgverzekering.
-
Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel-deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning.
-
In een latere fase na herseninfarct of -bloeding zijn er diverse vormen van begeleiding en projecten met speciale programma’s voor jonge patienten. Zij bieden in verschillende vormen ondersteuning aan jonge mensen na hersenletsel. Kijk op de site voor meer informatie:
-
Als je een probleem hebt bij het uitvoeren van alledaagse handelingen en activiteiten, dan kun je bij de ergotherapeut terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding. Denk hierbij aan activiteiten op het gebied van zelfverzorging, huishouden en vrijetijdsbesteding. De behandeling door een ergotherapeut wordt na de beroerte zo snel mogelijk opgestart. Na je verblijf in het ziekenhuis wordt de behandeling overgedragen aan een collega in een revalidatiecentra, verpleeghuis of in je thuissituatie.
Verwijzersinformatie: Hiervoor is een geldige verwijzing van een arts of verpleegkundig specialist nodig.
Vergoedingen: Ergotherapie in het ziekenhuis en in de revalidatiekliniek wordt binnen het basispakket vergoed. Je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht na een ziekenhuisopname. Ergotherapiebehandelingen in een praktijk of aan huis (eerstelijns zorg) worden binnen het basispakket vergoed tot 10 behandelingen per jaar.
-
Een fysiotherapeut biedt behandeling en begeleiding als je een probleem hebt op gebied van bewegen als gevolg van een beroerte. De behandeling door een fysiotherapeut wordt na de beroerte zo snel mogelijk opgestart en wordt daarna overgedragen aan de collega’s in de revalidatiekliniek, verpleeghuis of thuissituatie. Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in hersenletsel vormen een netwerk waardoor ze elkaar makkelijk kunnen vinden en je volgens dezelfde principes behandelen.
Verwijzersinformatie: Hiervoor is een geldige verwijzing van een arts of verpleegkundig specialist nodig.
Vergoedingen: Fysiotherapie in het ziekenhuis en in de revalidatiekliniek wordt binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht na een ziekenhuisopname. Fysiotherapiebehandelingen in een praktijk of aan huis (eerstelijns zorg) worden afhankelijk van je afspraken met de ziektekostenverzekering vergoed. Na een beroerte heb je na 20 behandelingen recht op chronische behandeling. Deze wordt dan vergoed vanuit de zorgverzekering. Tot deze 20 behandelingen is de vergoeding afhankelijk van het door jou gekozen vergoedingspakket. -
De huisarts en de praktijkondersteuner huisarts (POH) zijn vanuit de thuissituatie het eerste aanspreekpunt voor al je gezondheidsproblemen of -vragen. De mogelijke problemen, beperkingen en vragen van patiënten met een beroerte op jonge leeftijd, kunnen veelzijdig zijn. Soms zijn deze direct duidelijk, maar het kan ook gebeuren dat dit pas in de loop van de tijd naar voren komt. Ook dan kun je altijd bij je huisarts terecht. De huisarts kan je vooral op medisch – en psychologisch gebied begeleiden en ondersteunen. Daarnaast heeft hij of zij ook een uitgebreid netwerk met andere (hulp)organisaties in je woonomgeving.
Verwijzersinformatie: Niet van toepassing. Je mag altijd je huisarts raadplegen op eigen initiatief.
Vergoedingen: Het bezoek aan de huisarts valt altijd binnen het basispakket, je betaalt ook geen eigen risico. -
In heel Nederland zijn coaches werkzaam die de eindfase van de behandel- of revalidatietraject en het begin van de re-integratiefase begeleiden. Zij zijn gespecialiseerd in verzuimpreventie bij jongeren en volwassen met niet-aangeboren hersenafwijkingen (NAH).
Lichte beperkingen kunnen in het werk voor de nodige obstakels zorgen. Een jobcoach biedt ondersteuning om uitval te voorkomen en helpt jou en je werkgever om beter om te gaan met de beperkingen in relatie tot werk.
Het doel is om jonge mensen na een beroerte perspectief te bieden om blijvend en om duurzaam mee te blijven doen op de arbeidsmarkt.
Vergoedingen: Het begeleiden van mensen in hun eigen werk of naar aangepast werk bij de eigen werkgever (spoor 1) of naar een andere organisatie (spoor 2) zijn trajecten die meestal vanuit de werkgever worden betaald in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter.
Job coaches werken vaak in opdracht van het UWV, de gemeente of verzekeraars, maar worden ook wel ingezet door werkgevers op advies van een bedrijfsarts. -
Een logopedist behandelt en begeleidt jou en je naasten bij problemen op het gebied van communicatie (spraak, taal, cognitie) en kauwen en slikken als gevolg van een beroerte. De behandeling wordt na het ontstaan van de beroerte zo snel mogelijk opgestart in het ziekenhuis en daarna overgedragen aan de collega’s in een revalidatiekliniek, verpleeghuis of thuissituatie (eerstelijnszorg).
Er zijn logopedisten in de eerste lijn die gespecialiseerd zijn in de behandeling van neurologische taal-, spraak- en/of slikstoornissen. Om te achterhalen welke praktijken dit zijn in jouw regio, kun je contact opnemen met een logopedist uit een ziekenhuis uit de regio. Zij kunnen je adviseren welke praktijk geschikt is.
Verwijzersinformatie: Om een logopedische behandeling vergoed te krijgen, is een verwijzing door een arts (huisarts of behandelend specialist) of verpleegkundig specialist nodig.
Vergoedingen: Logopedie in het ziekenhuis en in de revalidatiekliniek wordt binnen het basispakket vergoed. Je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht na een ziekenhuisopname. Logopediebehandelingen in de thuissituatie worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Er worden door de zorgverzekeraar geen eisen gesteld aan het maximum aantal behandelingen.
Kijk op afasienet voor logopedisten bij jou in de buurt. -
Zorgverlener met als doel het ondersteunen van mensen bij het oplossen van, en omgaan met, problemen in het sociale of maatschappelijk functioneren.
-
Bij NAH centra kunnen mensen met niet-aangeboren hersenafwijkingen (NAH) terecht voor specialistische informatie, advies en begeleiding. Als je hier behoefte aan hebt, kan in het NAH-centrum de ‘maatschappelijke revalidatie’ voortgezet worden door trainingen en trajecten op diverse gebieden.
Verwijzing: In eerste instantie kun je zelf contact opnemen met betreffende instelling. Afhankelijk van de dienstverlening waar je gebruik van wilt maken, heb je mogelijk een verwijzing nodig van bijvoorbeeld je huisarts, revalidatiearts, neuroloog of verpleegkundig specialist.
Vergoedingen: Vergoeding is afhankelijk van de dienstverlening waar je gebruik van maakt. De betreffende instelling kan je hierbij verder helpen. -
Medisch specialist gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van aandoeningen in de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De vasculaire neurochirurg is binnen de neurochirurgie gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen van de hersenvaten.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische behandelingen worden binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.
-
Een radioloog is een medisch specialist gespecialiseerd in diagnostiek van letsel of aandoeningen door middel van stralen of golven, zoals röntgenstralen, echo of magnetische velden (MRI). Een neuro-interventieradioloog maakt gebruik van katheters om via een kleine opening in de huid, onder röntgendoorlichting de bloedvaten in het hoofd te bekijken of een behandeling te doen.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische behandelingen worden binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.
-
De medisch specialist die zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De vasculair neuroloog is binnen de neurologie gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van aandoeningen van de hersenvaten.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische behandelingen worden binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.
-
Een GZ-psycholoog is een psycholoog die is opgeleid om geestelijke gezondheidszorg te bieden. Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met hersenletsel. Hij of zij kan je helpen als je moeite hebt met het omgaan met je klachten na een beroerte. Als je bijvoorbeeld moeilijk overweg kunt met de veranderingen of hoe je dit aan de buitenwereld kunt uitleggen. Ook als je angstklachten hebt sinds de beroerte of nog veel last hebt van nare herinneringen of nachtmerries, dan kun je bij een neuropsycholoog terecht.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing van de huisarts en een verzekerde DSM-diagnose om het vergoed te krijgen. Een aanpassingsstoornis wordt niet vergoed. Angst- en stemmingsstoornissen en traumagerelateerde stoornissen zoals PTSS wel.
Vergoedingen: De behandeling door een GZ-psycholoog in een revalidatiekliniek wordt binnen het basispakket vergoed. Je behandelaar kan je meer vertellen over behandelingen die wel of niet vergoed worden.
Behandelingen in een praktijk (eerstelijns zorg) worden, afhankelijk van je afspraken met de ziektekostenverzekering, wel of niet vergoed. -
Een zorgverlener die medische taken overneemt van de medisch specialist. De PA mag in Nederland in samenwerking met een medisch specialist zelfstandig medische handelingen verrichten.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische behandelingen worden binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.
-
Zorgverlener in de huisartsenzorg; letterlijk de ondersteuner van de (huisartsen)praktijk. Er zijn twee specialisaties somatiek (lichamelijke zorg) en geestelijke gezondheidszorg.
Verwijzersinformatie: Niet van toepassing. Je mag altijd je huisarts of POH raadplegen op eigen initiatief.
Vergoedingen: Het bezoek aan de huisarts of POH valt altijd binnen het basispakket, je betaalt ook geen eigen risico.
-
Revalidatie aansluitend aan je ziekenhuisopname
De revalidatiearts in het ziekenhuis of revalidatiekliniek brengt met jou de problemen in kaart die zijn ontstaan na de beroerte (hersenbloeding of –infarct). Denk aan problemen waardoor je niet meer zelfstandig kunt functioneren, zoals bij het staan, lopen, balans, arm- en handfunctie, spreken, communiceren, denken, emotioneel en gedragsmatig functioneren. Op basis van je situatie wordt bepaald hoe en waar je het beste kunt herstellen. Als je wordt aangemeld voor medisch specialistische revalidatie in een revalidatiecentrum zorgt de revalidatiearts voor de overdracht naar de collega revalidatiearts in het revalidatiecentrum.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische revalidatie in de revalidatiekliniek wordt binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.Revalidatie thuis
Je kunt ook vanuit thuis aangemeld worden voor een poliklinisch revalidatietraject als je problemen houdt met de onzichtbare gevolgen van een beroerte, zoals problemen met je geheugen, concentratie en aandacht, tragere informatieverwerking, moeite met dubbeltaken en problemen met onthouden. Ook je emoties en gedrag kunnen anders zijn dan voor de beroerte. Daardoor kunnen er problemen ontstaan in sociale- en werksituaties.
Om te leren omgaan met de gevolgen van de beroerte en activiteiten en situaties anders te gaan aanpakken kun je poliklinisch een revalidatietraject volgen. Ook wel PRB genoemd (Poliklinische Revalidatie Behandeling). Dit is een behandelprogramma onder begeleiding van een team van gespecialiseerde hulpverleners, zoals een revalidatiearts, neuropsycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog en/of maatschappelijk werk.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door een arts of verpleegkundig specialist. Dit kan zowel de huisarts als de behandelend (verpleegkundig) specialist.
Vergoedingen: Een revalidatietraject in een Medisch Specialistisch revalidatiekliniek valt binnen het basispakket en wordt altijd vergoed.Revalidatie na hersenletsel op jonge leeftijd/programma’s
In Nederland zijn er 2 centra’s die zich gespecialiseerd hebben in revalidatie na ernstig hersenletsel bij jonge mensen. Deze bevinden zich in Woerden en Tilburg. Deze centra hanteren specifieke criteria om mensen op te nemen.
Verwijzing: via revalidatiearts voor klinische revalidatie, voor poliklinische revalidatie verwijzing huisarts of specialist.
Vergoeding: deze wordt vergoed door de zorgverzekering.
Meer informatie: -
De seksuoloog bespreekt vragen en problemen die je ervaart op seksueel gebied als gevolg van je beroerte. De seksuoloog biedt een luisterend oor, heeft geen (voor)oordelen en als er problemen zijn denkt hij of zij mee en geeft adviezen hoe je om kunt gaan met deze problemen.
Verwijzersinformatie en vergoeding:
Eerstelijnszorg: Als je naar een vrijgevestigde seksuoloog gaat dan kan dat op eigen initiatief (zonder verwijzing) via de website van NVVS bij het kader ‘zoek een seksuoloog’. De seksuologen NVVS worden meestal vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Het hangt af van je ziektekostenverzekering hoeveel je vergoed krijgt per sessie /hoeveel sessies.In het ziekenhuis (tweede-/derdelijnszorg) is het anders. Je kunt alleen terecht bij een seksuoloog op verwijzing van een medisch specialist (meestal uroloog/gynaecoloog maar kan ook een ander zijn), maar niet rechtstreeks via je huisarts.
-
Na een beroerte kan er veel op je afkomen. Dingen die voorheen als vanzelf gingen, zijn nu misschien niet meer zo vanzelfsprekend. Dit vraagt veel van jou en je omgeving. Een sociaal wijkteam kan je hierbij ondersteunen. Ook kunnen zij ondersteunen bij allerlei praktische zaken op gebied van werk en inkomen, een mogelijke opleiding, hobby’s, contacten met de mensen om je heen en je huishouden.
De wijkcoach luistert naar je verhaal. In dit gesprek kun je aangeven hoe de beroerte je leven heeft veranderd en waar je tegenaan loopt. Samen met de wijkcoach bedenk je wat jou kan helpen om staande te blijven in deze nieuwe situatie. -
Zorgverlener die binnen de kaders van het eigen omschreven vakgebied zelfstandig zorg verleent en medische handelingen mag verrichten.
Verwijzersinformatie: Verwijzing gebeurt op basis van een geldige verwijzing door de arts van de afdeling waar je behandeld wordt.
Vergoedingen: Medisch specialistische behandelingen worden binnen het basispakket vergoed, je eigen risico wordt eenmalig in rekening gebracht.
Zorgzoeker
Vind hulpverleners bij jou in de buurt. lees meerWerk en studie
Hier lees je informatie over het oppakken van je werk en/of studie en het re-integratieproces. lees meerGezin met kleine kinderen
Als mensen op jonge leeftijd een beroerte doormaken is er vaak sprake van een jong gezin. Door de gevolgen van een herseninfarct of -bloeding kan dit tot problemen leiden vanwege de beperkte belastbaarheid (vermoeidheid), prikkelgevoeligheid en problemen met dubbeltaken.
lees meerGezin met kleine kinderen
Als mensen op jonge leeftijd een beroerte doormaken is er vaak sprake van een jong gezin. Door de gevolgen van een herseninfarct of -bloeding kan dit tot problemen leiden vanwege de beperkte belastbaarheid (vermoeidheid), prikkelgevoeligheid en problemen met dubbeltaken.
-
Soms kan iemand niet meer werken na een beroerte en gaat de partner fulltime werken om financiële problemen te voorkomen.
Dit kan leiden tot problemen in de opvang van je kinderen. Je kunt dan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Dit is helaas niet bij iedereen bekend. Voor meer informatie kun je terecht bij je gemeente.
Lees hier meer informatie:
-
Hier vind je boeken voor kinderen met NAH of ouders/zus/broer met NAH:
-
Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.
Hulpmiddelen
Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hier vind je een aantal handige websites lees meerHulpmiddelen
Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hieronder staan enkele websites die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Ook kun je via de gemeente mogelijk in aanmerking komen voor aanschaf bij hulpmiddelen of ondersteuning hierbij. Dit gaat dan via het WMO-loket van je gemeente. Dit kan namelijk per gemeente verschillen.
- Regelhulp: WMO
- Medipoint
- Thuisleefgids
- Hulpmiddelenwijzer
- Hulpmiddelen via Bol.com
- Hersenletseluitleg
- In eigen hand: baby- en peuterverzorging voor functioneel eenhandigen
- Weerhandig: advies over hulpmiddelen
Sport
Uniek Sporten is het sportloket voor alle vragen rondom sporten en bewegen met een beperking. Vraag je je af welke mogelijkheden er in de omgeving zijn om te sporten met een beperking? Wil je advies over het zoeken naar een maatje of bijvoorbeeld hulpmiddelen? Uniek Sporten helpt met het vinden van een geschikte sport- of beweegmogelijkheid. Je kunt zelf op zoek gaan in de sportzoeker, maar de coördinator aangepast sporten kan je ook voorzien persoonlijk advies.
- Kijk op de website van Uniek Sporten voor meer informatie, tips en sportmogelijkheden bij jou in de buurt.
- Meet me at the gym biedt een sportprogramma op maat voor mensen met hersenletsel.
Verwijzersinformatie: Je kunt je op eigen initiatief aanmelden voor een sport naar keuze.
Vergoedingen: De kosten voor het beoefenen van een sport betaal je zelf. Hier zijn geen vergoedingen voor.
Seksualiteit
Na een beroerte verandert er veel in je leven. Ook je relatie en seksleven kunnen veranderen. Veel mensen hebben na een beroerte minder zin in intiem contact en gemeenschap dan voor de beroerte. lees meerSeksualiteit
Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis voor jou en je partner. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk grote gevolgen hebben. De gevolgen van de beroerte hangen af van verschillende factoren, onder andere van het type beroerte (infarct of bloeding) en de plek van de beroerte.Na een beroerte verandert er veel in je leven. Ook je relatie en seksleven kunnen veranderen. Veel mensen hebben na een beroerte minder zin in intiem contact en gemeenschap dan voor de beroerte.
Heb je vragen over intimiteit en seksualiteit na een beroerte, maar vind je het lastig om hierover te praten? Dit geldt voor veel patiënten en hun partners. Het zijn immers onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor onszelf houden. Maar het kan helpen om de veranderingen in je seksuele relatie met elkaar te bespreken of hierbij hulp te vragen aan een arts of andere specialist.
Deze brochure biedt hierbij ondersteuning.
Zorgbehoeften na hersenletsel
Recent is door Expertisecentrum Hersenletsel Limburg onderzoek gedaan naar zorgbehoeften na hersenletsel (alle leeftijden). Hier zijn onder andere tips verzameld van en voor patiënten mensen met hersenletsel. ga naar tipsLevensverzekering voor chronisch zieken
Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld na een beroerte, kun je veel problemen tegenkomen met het afsluiten van een levensverzekering voor het afsluiten van een hypotheek. lees meerWebsites en organisaties
Landelijke organisaties zorg voor niet-aangeboren-hersenletsel (NAH)
Stichting Chill prikkelarm uitgaan
Stichting Chill is een landelijk initiatief voor prikkelarme uitgaansmogelijkheden.
ga naar websiteDenk je aan zelfdoding?
Neem contact op met stichting 113 Zelfmoordpreventie.
- 0900-0113
- www.113.nl
- openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week