young stroke toolbox Vaatafwijking hersenen Durale arterioveneuze fistel in de hersenen

Wat is een durale arterioveneuze fistel? DAVF

Een durale arterioveneuze fistel (DAVF) is een directe verbinding tussen een slagadertje en een ader in het harde hersenvlies (dura). Er ontstaat een verhoogde druk in de afvoerende ader. lees meer

Wat is een durale arterioveneuze fistel? DAVF

Een durale arterioveneuze fistel (DAVF) is een directe verbinding tussen een slagadertje en een ader in het harde hersenvlies (dura). Er ontstaat een verhoogde druk in de afvoerende ader.

Oorzaak en ontstaan

Over de oorzaak van een DAVF is weinig bekend. Meestal is het niet aangeboren en ontstaat het in de loop van het leven. Een DAVF komt vaker voor na een hersentrauma, infectie, een hersenoperatie of bij een andere hersenaandoening.

Hoe vaak komt een DAVF voor?

Een DAVF komt vrij zelden voor. Het is onduidelijk hoeveel mensen een DAVF in de hersenen hebben. Jaarlijks wordt bij 1 op de 10 miljoen personen een DAVF geconstateerd.

Symptomen

Klachten van een DAVF in het hoofd zijn vaak oorsuizen, druk op de ogen of een bloeding waardoor onmiddellijke klachten van functieverlies of bewustzijnsdaling optreden.

Onderzoek en diagnose

Een angiografie (röntgenonderzoek van de bloedvaten) is nodig om de fistel te vinden en in kaart te brengen. De beelden van het onderzoek worden besproken met de neuroloog en radioloog gespecialiseerd in hersenvaten. lees meer

Onderzoek en diagnose

Een angiografie (röntgenonderzoek van de bloedvaten) is nodig om de fistel te vinden en in kaart te brengen. De beelden van het onderzoek worden besproken met de neuroloog en radioloog gespecialiseerd in hersenvaten. De behandelend arts bespreekt met je op de polikliniek wat de beste behandeling is. Wanneer de schade van het zenuwweefsel aan het vergeren is, is dit een reden voor versnelde diagnostiek en de eventuele behandeling.


Behandeling durale arterioveneuze fistel

Er bestaan verschillende behandeltechnieken. Je algehele gezondheid, de plaats en bereikbaarheid van het fistel en de risico’s van de ingreep hebben invloed op de behandelkeuze. lees meer

Leven met een DAVF

Als bij jou een DAVF is vastgesteld, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. lees meer

Leven met een DAVFEen DAVF bloeding

Het eerste symptoom van een DAVF is helaas vaak een hersenbloeding, een vorm van een beroerte. lees meer

Een DAVF bloeding

Over de bloeding

Het eerste symptoom van een DAVF is helaas vaak een hersenbloeding, een vorm van een beroerte. De vaatwand van een ader rekt uit als gevolg van de hoge druk. Sommige vaten worden hierdoor wijder en er ontstaan zwakke plekken in de vaatwand. Door een scheur in de vaatwand ontstaat een hersenbloeding. Bloedingen uit een DAVF kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Deze bloedingen zijn meestal in het hersenweefsel (intracerebrale bloeding), maar soms ook tussen de hersenvliezen (subarachnoidale bloeding). De gevolgen van de bloeding hangen af van de plaats van de bloeding in de hersenen en de grootte van de bloeding.

Symptomen

De klachten van een bloeding variëren van alleen plotselinge hoofdpijn tot verlammingsverschijnselen, bewusteloosheid of een epileptische aanval. Bij een ernstige bloeding is zelfs overlijden aan de bloeding of de gevolgen hiervan mogelijk.

De ziekenhuisopname na een bloeding uit een DAVF

Je herstel na een bloeding uit een DAVF hangt af van verschillende factoren en heeft meestal vele maanden nodig. Als je na de bloeding uitvalsverschijnselen hebt waarbij je beperkingen ervaart in het denken of in de zorg voor jezelf, dan beoordeelt de revalidatiearts waar je het beste kunt herstellen. Dit kan thuis, in een revalidatiecentrum of op een herstelafdeling in een verpleeghuis. Afhankelijk van je problemen word je begeleid door fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en maatschappelijk werk.
Om jou en je naasten op de hoogte te houden van de voortgang, worden gedurende de ziekenhuisopname wekelijks gesprekken georganiseerd met jou, je behandelteam en je naasten. Tijdens je opname na de bloeding bespreken we een behandelplan met jou en je naasten.

Klachten

Mogelijk blijf je voor anderen zichtbare en onzichtbare klachten houden. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn: (mentale) vermoeid, problemen met het verwerken van prikkels, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en hoofdpijn. Dit kan een behoorlijke beperking zijn voor het oppakken van je dagelijkse activiteiten.
De vervolgafspraken, adviezen over leefregels en het oppakken van activiteiten bespreekt de verpleegkundig specialist met jou en je naasten voor ontslag.

Dagelijkse activiteiten na een DAVF bloeding

Na een DAVF bloeding heeft het herstel van de bloeding meestal de eerste prioriteit. De behandeling van het DAVF volgt meestal in een later stadium als je hersenen zich hersteld hebben van de bloeding. Je behandelend arts bepaalt de juiste timing van de behandeling.
De gevolgen van een hersenbloeding voor het hervatten van je dagelijks leven lopen erg uiteen, afhankelijk van de ernst van de bloeding. Je krijgt adviezen over hoe je het beste dagelijkse activiteiten, werk en hobby’s kunt hervatten van de verpleegkundig specialist, revalidatie arts en/of bedrijfsarts.  
Als je herstellende bent van de bloeding, mogelijk in afwachting van de behandeling van de DAVF, ontstaat er vaak onzekerheid over activiteiten waarbij de druk op het hoofd verhoogd wordt. Denk bijvoorbeeld aan vliegen, duiken, in de achtbaan, persen, naar de sauna gaan of seks hebben. Er zijn geen aanwijzingen dat deze activiteiten  het risico op een nieuwe bloeding uit een DAVF vergroten. Deze activiteiten mogen daarom gewoon uitgevoerd worden.

Autorijden na een DAVF bloeding

Als de DAVF gebloed heeft, geldt een rijontzegging van 6 maanden na de bloeding. Als er na deze periode sprake is van restsymptomen die invloed hebben op de rijvaardigheid, dan is er een rapport van je specialist nodig. Het CBR kan op basis van dit rapport  besluiten of er aanvullend een onafhankelijke medische keuring  of een rijtest noodzakelijk is. Je medisch specialist schrijft het rapport aanvullend op de gezondheidsverklaring van het CBR.

Ervaringsverhaal Cees

"De tijd tussen de bloeding en de behandeling heb ik mijn bedenkingen gehad en veel angsten gekend. Ik had echter geen keus: verder gaan met mijn leven of wachten op een volgende bloeding." lees meer

Ervaringsverhaal Cees

Mijn naam is Cees, ik ben 65 jaar oud en woon in Doetinchem. Ik ben al 42 jaar gelukkig getrouwd met Nelly en we hebben samen 2 kinderen, die ook getrouwd zijn en we hebben 5 prachtige kleinkinderen, waaronder een tweeling. Ik heb 45 jaar gewerkt als procesoperator in de papierindustrie. Mijn hobby’s zijn zendamateur, dat betekent contact maken met andere amateurs over de hele wereld op de korte golf, en vissen.

1 Wanneer ontstond bij jou een hersenbloeding?

In augustus 2016 kreeg ik een hersenbloeding uit een durale AV fistel, waardoor ik op de afdeling Neurochirurgie terechtkwam. Ik heb daar in totaal 3,5 weken vertoefd.
 

2 Hoe verliep je behandeling?

Van de eerste 14 dagen kan ik me niets meer herinneren, totdat een hersenvochtdrain geplaatst werd. Daarna is een lang herstel begonnen. In maart 2017 ben ik geopereerd aan die fistel en is om die ader een clipje geplaatst.
 

3 Wat voor impact had de hersenbloeding op je leven?

De hele periode heeft een grote impact op mijn leven gehad. De tijd tussen de bloeding en de behandeling heb ik mijn bedenkingen gehad en veel angsten gekend. Ik had echter geen keus: verder gaan met mijn leven of wachten op een volgende bloeding.
 

4 Hoe verliep je herstel?

De eerste tijd na de bloeding had ik veel last van een evenwichtsstoornis. Ik viel bijvoorbeeld om wanneer ik een klein zetje kreeg. Fietsen heb ik opnieuw weer moeten leren, echt met vallen en opstaan. Ook was ik erg moe, waardoor ik mijn beroep niet meer kon uitvoeren. Twee tot drie keer per dag slapen was in die tijd heel normaal en als je dan in de ploegendiensten werkt, dan heb je een probleem. Ik ben daarom afgekeurd voor mijn werk.
Ik heb na de bloeding een lang revalidatietraject doorlopen. Op dit moment heb ik weinig hinder meer van de hersenbloeding. Alleen als ik erg moe ben, komt de evenwichtsstoornis nog om de hoek kijken, maar wel in mindere mate dan eerst.
 

5 Hoe heb je de zorg ervaren?

Al met al moet ik de afdeling Neurochirurgie en de artsen bedanken voor de goede zorg en ondersteuning die ik heb gehad tijdens en na mijn verblijf daar.